Beroepsaansprakelijkheid

Verzekeringen

Beroepsaansprakelijkheid

Verzeker je tegen beroepsfouten
Financiële schade waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld door bijvoorbeeld een verkeerd advies

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je de financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. Stel, je bent bouwkundig adviseur. Door een foute berekening van jou komt de bouw stil te liggen. Dan beschermt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) je tegen de gevolgen hiervan. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat verder dan materiële schade en letselschade, die door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of CAR-verzekering worden gedekt.

Voor wie is de BAV bedoeld?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is met name bedoeld als je een beroep hebt waarin advies een belangrijke rol speel. Denk aan werkzaamheden als advies geven, tekeningen maken of berekeningen uitvoeren. Of bijvoorbeeld architecten, ingenieurs, ICT-specialisten, organisatieadviseurs en consultants in de zakelijke dienstverlening.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Voor sommige beroepen wel, maar niet voor alle beroepen. Soms vraagt je opdrachtgever hierom. Steeds vaker willen opdrachtgevers dat opdrachtnemers hun aansprakelijkheid zelf verzekeren voordat ze bij hen aan de slag gaan. Denk bijvoorbeeld aan overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus. Je kunt worden aangesproken op de financiële schade die veroorzaakt is.